Siikaa Suomessa saadaan sekä villinä, että kasvatettuna. Siian liha on maukasta ja pehmeää.
Kokonaisen siian fileoiminen on haastavaa pehmeän lihan vuoksi, mutta sitkeällä harjoittelulla sekin onnistuu. Siikaan voi hyvin jättää myös nahan, silloin suomut voi raaputtaa pois pinnasta. Suomustus kannattaa tehdä ison muovipussin sisällä, suomut ovat nimittäin helposti tarttuvia. Ravintolat tarjoavat siian usein juuri nahan kanssa paistettuna, jolloin siika saa ihanan, rapean pinnan.
Monet mieltävät siian graavikalana ja siihen se soveltuukin oikein loistavasti. Siika maistuu myös monessa muussa, kuten cevichen raaka-aineena. Juhannus- ja joulupöydässä graavattu siika ja saaristolaisleipä on mitä mainioin makupari!
Kokonaisena siika on erittäin herkullista savustettuna. Yhtä lailla kalaa voi hiillostaa kuin grillatakin.
Siian mäti tulee kauppoihimme usein Pohjois-Amerikasta, joko USA:sta tai Kanadasta. Siellä suunnalla on vahvoja siikakantoja järvissä. Myös kotimaista siian mätiä on saatavilla, tosin se saattanee olla hivenen kalliimpaa.
Vastaa