Blinipöytä on pakkaskauden herkkupöytä. Kutsu ystävät, tuttavat, kylän miehet ja naiset herkuttelemaan.
Blinit
Taikina:
20 g hiivaa
4 dl kauramaitoa
3 dl tattarijauhoja
11/2 dl kaurajauhoja
3 kananmunaa
3 rkl voisulaa
11/2 dl kivennäisvettä
1 tl suolaa
voita paistamiseen
1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Sekoita puolet molemmista jauhoista maitoon. Jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön yön yli.
2. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, loput jauhot, sulatettu voi ja kivennäisvesi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinaan varovasti käännellen.
3. Kuumenna voita pannulla ja paista blinit molemmin puolin muutaman minuutin ajan.
Tarjoile blinien kanssa muikun, siian, mateen tai kirjolohen mätiä. Ranskankerma tai smetana ja sipulisilppu maistuvat mädin kyljessä.
Nämä blinit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Nämä maistuivat meistä mainioilta. Bliniohjeita on toki monia ja keskustelu oikeaoppisista käy kiivaana.
Savusilakkatahna:
500 g savusilakoita
1 prk (200 g) ranskankermaa
n. 5 cm pala purjoa
n. 1 tl raastettua piparjuurta (tai tahnaa)
½ sitruunan mehu
rouhittua mustapippuria
1. Perkaa savusilakat ja paloittele ne pikkupikkupaloiksi. Paloittele purjo pieneksi hakkelukseksi. Sekoita ranskankermaan purjo ja mausteet. Lisää savusilakkapalat joukkoon. Tarkasta maku.
2. Jos haluat tasaisempaa tahnaa sekoita ainekset sähkövatkaimella muutama pyöräytys.
3. Tahna on parhaimmillaan parin tunnin jälkeen. Voit siis mainiosti tehdä sen edellisenä päivänä valmiiksi.
4. Savusilakkatahna maistuu myös leivän päällä, se säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.
Blinien kyytipoikana maistuu mainiosti kuohuviini! Kippis ja skål blinikokille!
Vastaa