Tämä postaus on tehty yhteistyössä K-Ruoka-lehden kanssa. Koko lehden voit lukea täältä.
Nieriä eli rautu on jalokala, jonka vaalea ja vähärasvainen liha ei juuri mausteita kaipaa.
Suomen kauneimmaksi kalaksi valittu nieriä viihtyy kylmissä vesissä. Lapissa se saattaa napata onnekkaan kalastajan vieheeseen.
Kalatiskeillä myytävä nieriä on kasvatettua. Nieriän liha on vaaleampaa kuin lohen, sen maku on pehmeä ja murea. Rasvaa nieriässä on vähemmän kuin lohessa.
Juhlapöydän suolapalaksi nieriäkupit ovat hyvä valinta. Niiden tekemisen voi jakaa useampaan vaiheeseen. Valmista nieriä, taikinakupit ja hernepesto juhlia edeltävänä päivänä. Taikinakupit eivät loukkaannu, vaikka niitä säilyttäisi muutaman päivän ennen tarjoilua. Täytä kupit juuri ennen tarjoilua.
”Jääkellarin tapaan” graavatussa nieriässä suolaus on tasainen ja se jättää tilaa nieriän hienolle maulle.
Nieriäkupit
12 kpl / yli 60 min
Suolaliemessä graavattu nieriä:
300 g nieriäfileetä
½ l vettä
½ dl karkeaa merisuolaa
½ rkl sokeria
Taikinakupit:
100 g voita
2 dl Pirkka vehnäjauhoja
½ dl kaurajauhoja
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
2 rkl vettä
1 rkl rasvaa vuokien voiteluun
(kuivia herneitä tai riisiä ja leivinpaperin paloja kupoien paistamiseen)
Täyte:
1 dl Pirkka crème fraicea (ranskankermaa, 18%)
Hernepesto:
½ ps (100 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste)
1 Pirkka syöntikypsä avokado
2 tl tahinia (seesamitahnaa)
1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
½ tl mustapippuria
auringonkukan- tai herneenversoja koristeeksi
1. Keitä vettä, suolaa ja sokeria, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet veteen. Jäähdytä liemi.
2. Laita nieriäfilee sopivaan astiaan ja kaada suolaliemi päälle. Nieriän täytyy peittyä kokonaan suolaliemeen. Laita nieriä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
3. Paloittele voi taikinakulhoon. Sekoita vehnä- ja kaurajauhot, seesaminsiemenet ja juustoraaste keskenään. Nypi jauhoseos voin joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Lisää vesi.
4. Voitele muffinipelti tai 12 jämäkkää muffinivuokaa. Jaa taikina 12 osaan ja painele palat vuokiin tasaisiksi taikinakupeiksi. Leikkaa leivinpaperista palat taikinakippoihin ja laita kuivia herneitä tai riisiä paperin päälle. Paista taikinakuppeja 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, poista herneet ja paperit. Paista taikinakuppeihin vielä kaunis väri, noin 5 minuuttia.
5. Jäähdytä leivonnaiset ennen täyttämistä.
6. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaisesti. Laita kaikki hernepeston ainekset kippoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiskesi massaksi. Laita pesto jääkaappiin hyvin peitettynä odottamaan täyttämistä.
7. Leikkaa nieriäfilee ohuiksi siivuiksi.
8. Laita taikinakuppinen pohjalle ensin ranskankermaa, hernepestoa, nieriäsiivu ja koristele vielä auringonkukan tai herneenversoilla.
3. Paloittele voi taikinakulhoon. Sekoita vehnä- ja kaurajauhot, seesaminsiemenet ja juustoraaste keskenään. Nypi jauhoseos voin joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Lisää vesi.
4. Voitele muffinipelti tai 12 jämäkkää muffinivuokaa. Jaa taikina 12 osaan ja painele palat vuokiin tasaisiksi taikinakupeiksi. Leikkaa leivinpaperista palat taikinakippoihin ja laita kuivia herneitä tai riisiä paperin päälle. Paista taikinakuppeja 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, poista herneet ja paperit. Paista taikinakuppeihin vielä kaunis väri, noin 5 minuuttia.
5. Jäähdytä leivonnaiset ennen täyttämistä.
6. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaisesti. Laita kaikki hernepeston ainekset kippoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiskesi massaksi. Laita pesto jääkaappiin hyvin peitettynä odottamaan täyttämistä.
7. Leikkaa nieriäfilee ohuiksi siivuiksi.
8. Laita taikinakuppinen pohjalle ensin ranskankermaa, hernepestoa, nieriäsiivu ja koristele vielä auringonkukan tai herneenversoilla.
Vastaa