Silakat raakakypsyvät ensin etikkaliemessä ja muhivat vielä mausteliemessään herkkupaloiksi.
Valmistus on helppoa ja kannattaa tehdä ennakkoon, jotta silakat ovat vappuna parhaimmillaan.
Inkiväärisilakat
500 g silakkafileitä
marinadi:
5 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
maustekastike:
2 dl kaurakermaa (tavallinen ruokakerma käy myös)
n. 5 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl dijon sinappia
1/2 appelsiinin mehu
½ appelsiinin kuoriraaste
1 tl suolaa
1 tl rouhittuja fenkolin siemeniä
tarjoiluun:
babypinaatin lehtiä
1. Sekoita kulhossa vesi, etikka, sokeri ja suola. Lisää silakkafileet liemeen niin, että ne peittyvät kokonaan. Laita silakat marinoitumaan jääkaappiin 4 tunniksi.
2. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta osasta kuori. Sekoita kastikkeen ainekset.
3. Valuta silakkafileet marinointiliemestään. Lado fileet kerroksittain maustekastikkeen kanssa kulhoon tai pakasterasiaan. Peitä silakat ja anna niiden maustua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
4. Asettele halutessasi kunkin silakkafileen sisään pinaatin lehti ja kääräise rullalle.
5. Tarjoile silakat perunasalaatin tai keitettyjen perunoitten ja leivän kanssa. Leipää voit mainiosti myös dippailla maustekastikkeeseen.
Kun mieleni haikailee jotain raikasta, maukasta, suolaista ja värikästä, valmistan näitä rullia. Pääsen hetkessä makumatkalle jonnekin kauas, mausteiden tuoksuun ja lämpimään. Rullat tunnetaan vietnamilaisina riisipaperirullina. Joskus niitä tarjoillaan myös friteerattuina. Joku maistelija sanoin näiden korvaavan välillä sushiaterian.
Täytteen voit sovitella tarjolla olevien ainesten mukaisesti. Katkaravut, avokado, idut, riisinuudelit ja tofu sopivat myös mainiosti. Kokeile myös minttua maustajaksi. Sovittele itse suosikkitäytteesi ja rullaa rohkeasti.
Rullaaminen ja riisipaperin käsittely ei ole vaikeaa, mutta hieman kärsivällisyyttä se vaatii, paperi rapsahtaa rikki aika helposti. Harjoitus tekee mestarin.
Lohirullat
3 – 4 annosta
12 kpl (1 pkt) riisipaperilevyjä
2 porkkanaa
1 avomaan kurkku (tai ½ kasvihuonekurkku)
1 punasipuli
romaine salaattia (muukin rapea salaatti käy)
200 g graavilohta
muutama korianterin oksa
mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä
syötäviä kukkia esim. kehä- ja ruiskukkia
Kastike:
1 dl vettä
3 rkl ruoko- tai palmusokeria
1 rkl valkoista sokeria
1 rkl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa (omenaviinietikkakin käy)
1 limetin mehu
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 rkl seesaminsiemeniä
1. Valmista ensin dippikastike. Laita vesi ja sokerit kattilaan ja keitä, kunnes sokerit ovat sulaneet. Jäähdytä liemi ja lisää loput ainekset.
2. Kuori porkkanat ja punasipuli, huuhdo paprika. Leikkaa kaikki tikkumaisen ohuiksi viipaleiksi. Huuhdo ja paloittele salaatti. Viipaloi lohi ohuiksi suikaleiksi. Silppua korianteri.
3. Kostuta riisipaperilevyt levy kerrallaan kädenlämpöiseen veteen ja kuivaa levyä talouspaperilla. Asettele kutakin täyteainesta riviin levyn keskelle. Taita levyn reunat ja rullaa mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Jatka näin kaikki levyt. Koristele rullat halutessasi syötävillä kukilla ja seesaminsiemenillä.
4. Tarjoile rullat dippikastikkeen kanssa.
Mätiä ja parsaa
4 hengelle
2 pkt vihreää parsaa
n 50 g kirjolohen mätiä
rouhittua mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa
kastike:
1 prk ranskankermaa
2 tl sitruunanmehua
1 tl dijon sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1. Keitä kananmunia noin 5 minuuttia, eli ne saavat jäädä valuvan löysiksi.
2. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Voit valmistaa kastikkeen jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan tarjoamista.
3. Poista parsoista kovimmat kantaosat ja kuori ne kevyesti. Kuumenna pinnoitettu pannu ja laita parsat pannulle, kääntele niitä hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Pienennä lämpö, laita kansi pannulle ja anna parsojen kypsyä vielä noin 5 minuuttia. Näin valmistaen parsat säilyvät napakoina eivätkä menetä makuaan keitinveteen.
4. Kokoa annokset kauniisti lautasille ja ota kiitokset vastaan!
Iloista ja aurinkoista vappua!
Vastaa