Tiistaina 9.2 vietetään kansallista ProKalan masinoimaa kalakeittopäivää. Nyt on paras talvikala, made sesongissaan. Valmista aromikas madekeitto talvipäivän lämmittäjäksi.
Keltainen madekeitto
4 annosta
liemi:
noin 800 g nyljetty made, josta poistettu sisukset ja kidukset
11/2 l vettä
1 tl valkopippureita
1 laakerinlehti
1 tl karkeaa suolaa
keitto:
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
½ rkl kurkumaa
1 tl curryä
200 g fenkolia
2 porkkanaa
4 perunaa
10 cm pätkä purjoa
¼ appelsiinin kuoriraaste
appelsiinin mehu
1–2 tl suolaa
1. Pyydä kalakauppiastasi nylkemään made ja poistamaan sisälmykset ja kidukset.
Laita vesi, valkopippurit, laakerin lehti ja suola kattilaan. Huuhdo made ja laita se kokonaisena tai puolikkaina veteen. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Keitä kalaa noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä ja kuori vaahto reikäkauhalla.
2. Nosta made jäähtymään. Säästä liemi. Poista kalasta pää ja ruodot. Kypsästä kalasta saat helposti ruodottomat palat keittoon.
3. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja murskaa valkosipuli. Huuhdo ja paloittele fenkoli. Säästä fenkolin tupsumaiset osat keiton päälle. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori ¼ appelsiinista. Purista appelsiinin mehu.
4. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää joukkoon kurkuma ja curry. Sekoittele ja lisää joukkoon inkivääri ja valkosipuli, älä ruskista. Lisää kattilaan fenkoli, porkkanat, perunat ja inkivääri. Sekoittele aineksia hetki. Lisää joukkoon kalaliemi (liemi, jossa kypsensit mateet) ja 1 tl suolaa.
5. Kypsennä aineksia noin 15 minuuttia. Lisää appelsiinimehu ja kuoriraaste joukkoon. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Tarkasta keiton suola ja lisää tarvittaessa.
6. Lisää keittoon lopuksi kypsät madepalat ja kiehauta pari minuuttia. Koristele annokset fenkolin vihreillä tupsuilla.
Vastaa