Maistele joulupöydässä parhaita kalaherkkuja pikkupaloina! Tästä maistelumenyystä löytyy jokaiseen suuhun ja makuun sopivaa tarjottavaa! Valitse omat suosikkisi!
Rapuliemi
Pieni kupillinen täyteläistä rapulientä avaa ja lämmittää makuaistit joulupöydän muihin kalaherkkuihin!
100 g fenkolia
2 valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rakuunaa
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
1 dl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
n. 6 dl vahvaa rapu- tai hummerilientä tai niiden yhdistelmää, myös laimennettava rapu- tai hummerifondi käy tähän (pakastettua rapulientä saatat saada kalakaupasta, itse asioin maan mainiossa Erikssonin Kalatukussa)
2 dl laktoositonta vispikermaa
1 tl suolaa tarvittaessa
päälle silputtua ruohosipulia
1. Huuhdo ja paloittele fenkoli, kuori ja paloittele valkosipulin kynnet ja salottisipulit. Kuumenna voi kattilassa ja lisää joukkoon fenkoli ja sipulit. Freesaa aineksia hetki, älä ruskista. Sekoittele joukkoon timjami ja rakuuna.
2. Lisää kattilaan valkoviini, tomaattipyree ja sokeri, sekoittele ja lisää rapuliemi. Anna seoksen poreilla hiljakseen miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Tämän kaiken voit tehdä valmiiksi, vaikka edellisenä päivänä.
3. Lisää kerma vasta ennen tarjoilua liemeen ja lämmitä se. Tarkasta suola, lisää tarvittaessa. Monissa valmiissa liemissä on jo suolaa
4. Tarjoa liemi muiden kalapöydän antimien kanssa tai koko jouluruokailun alkupalana. Silppua vielä annosten päälle ruohosipulia.
Näissä kalaisissa pikkupaloissa on mukana pikapikkelöityjä kurkkuviipaleita, raitajuurta ja porkkanoita, jotka kaikki sopivat kalojen kylkeen ja antavat mukavaa, rapsahtavaa suutuntumaa pikkupaloille.
Tässä pikkelöintiliemen perusohje. Lientä voit maustaa vaikkapa jouluisilla mauilla, kanelitangoilla, tähtianiksilla, fenkolin-, juustokuminan-, korianterin ja sinapinsiemenillä. Jos kovamaltoisimmat juurekset ovat useamman päivän liemessä, poista kanelitangot ja tähtianikset vuorokauden päästä, ettei ne mausta aineksia kitkeriksi.
Pikkelöintiliemi
6 dl vettä
4 dl sokeria
2 dl etikkaa
1. Kuumenna vesi, lisää joukkoon sokeri ja etikka. Sekoita lientä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Jäähdytä liemi kädenlämpöiseksi.
Pikkelöidyt porkkanat
3 porkkanaa
sopiva määrä pikkelöintilientä
mausteeksi esim. kanelitanko, 1 tl fenkolinsiemeniä
1. Kuori porkkanat ja vetele niistä kuorimaveitsellä pitkittäin ohuita suikaleita. Laita porkkanasuikaleet ja mausteet pakasterasiaan ja kaada liemi päälle.
2. Laita kansi rasiaan ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Pikkelöidyt raitajuuret
3 raitajuurta (myös punajuuret käyvät tähän mainiosti)
sopiva määrä pikkelöintilientä
mausteeksi vaikkapa tähtianiksia ja juustokuminan siemeniä
1. Kuori ja viipaloi raitajuuret ohuen ohuiksi viipaleiksi. Tämä onnistuu oikein terävällä veitsellä tai terävällä juustohöylällä ja ns. mandoliinilla eli leikkurilla.
2. Laita raitajuuriviipaleet ja valitsemasi mausteet pakasterasiaan ja kaada lientä sopiva määrä päälle. Anna raitajuurien maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Näitä pikkelöintiliemiä ei kannata heittää pois. Ne sopivat mainiosti antamaan hapokkuutta kastikkeille ja keittojen liemille.
4. Pikkelöidyt juurekset maistuvat useimpien jouluruokien kyljessä, leipien ja salaattien lisäkkeinä.
Pikkelöidyt kurkut
puolikas kurkku
sopiva määrä pikkelöintilientä
mausteeksi vaikkapa sinapin- ja korianterinsiemeniä
1. Huuhdo kurkku ja vetele siitä pitkittäin juustohöylällä viipaleita.
2. Laita kurkkuviipaleet ja mausteet pakasterasiaan ja kaada sopiva määrä lientä päälle. Pehmeät kurkut pikkelöityvät jo parissa tunnissa. Valmista niitä siis sopiva määrä pian käytettäviksi.
Silakkarullat
250 g silakkafileitä
½ dl karkeaa merisuolaa
etikkaliemi:
1 dl vettä
½ dl etikkaa
1 dl sokeria
5 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
rullien väliin niin monta viipaletta pikkelöityjä raitajuuriviipaleita kuin rullia
tarjoiluun:
2–3 kiinteää perunaa
1 rkl voita
1 dl smetanaa
pikkelöityjä kurkkuviipaleita
1. Huuhdo silakkafileet kylmällä vedellä. Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin pakasterasiaan, ripottele suolaa väliin. Anna niiden suolaantua 4–5 tuntia. Valuta irronnut suolavesi pois.
2. Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperille. Laita kullekin fileelle yksi pikkelöity raitajuuriviipale, puolita viipaleet tarvittaessa. Kääri silakkafileet rullalle ja lado ne vuokaan.
3. Kuumenna etikkaliemen ainekset mausteineen, jäähdytä liemi ja kaada se rullien päälle. Peitä kulho ja anna rullien maustua ja raakakypsyä 1–2 vuorokautta.
4. Pese perunat ja leikkaa ne puolen sentin viipaleiksi, pyyhi viipaleet talouspaperilla. Kuumenna voi pannulla ja kypsennä perunaviipaleisiin kaunis väri käännellen noin 5 minuutin ajan.
5. Sipaise smetanaa perunaviipaleille, laita päälle silakkarulla ja vielä porkkanaviipale viereen.
Riisi-kylmäsavulohipallot
11/2 dl puuroriisiä
13/4 dl vettä
mausteeksi:
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
päälle:
seesaminsiemeniä
kylmäsavulohta
(koristeeksi: kuivattuja ruiskaunokin- ja kehäkukan terälehtiä, versoja jne.)
tarjoiluun:
soijakastiketta
1. Huuhtele riisi hyvin. Keitä riisiä 15 minuuttia, ota kattila liedeltä ja anna riisin hautua vielä 15 minuuttia. Älä sekoittele riisiä sen kypsyessä. Jäähdytä riisi
2. Mausta riisi suolalla, riisiviinietikalla ja sokerilla. Muotoile kostutetuin käsi riisistä palloja ja kierittele pallot seesaminsiemenissä.
3. Viipaloi kylmäsavulohi sopiviksi suikaleiksi ja kääräise suikaleet riisipallojen ympärille juuri ennen tarjoilua. Lisää pöytään soijakippo, johon riisipallot voi kastaa ennen maistelua.
Puolukkagraavattu siika
300 g nahallista siikafileetä
3 tl karkeaa suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl kevyesti survottuja (pakaste) puolukoita
tarjoiluun:
saaristolais- tai ruisleipää
smetanaa
pikkelöityjä raitajuuriviipaleita
1. Sekoita keskenään suola, hunaja ja puolukkasurvos. Laita siikafilee leivinpaperille ja jaa suolaseos tasaisesti fileelle.
2. Kääri siikafilee tiukasti leivinpaperiin ja laita vielä pakastepussiin. Laita filee graavaantumaan jääkaappiin seuraavaan päivään.
3. Rapsuta puolukkasurvos fileeltä ja leikkaa siiasta ohuita viipaleita.
4. Sipaise leipäviipaleille ohut kerros smetanaa, laita päälle raitajuuriviipale ja siikasuikale. Viipaloi vielä halutessasi ohuita punasipulisuikaleita tarjoiluvadille.
Sillikaviaari
4 maustesillifileetä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 punasipuli
1 prk (120 g) smetanaa
1 tl dijonsinappia
1 tl rouhittua mustapippuria
tarjoiluun:
saaristolaisleipää
siianmätiä
pikkelöityjä porkkanasiivuja
rouhittua mustapippuria
1. Valuta sillifileet ja leikkaa ne pienenpieniksi kuutioiksi. Kuori ja pilko punasipuli pienenpieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele kananmunat. Hieno ne haarukalla.
2. Sekoita smetanaan sinappi ja mustapippuri. Sekoita kaikki ainekset keskenään
3. Tarjoile sillikaviaari saaristolaisleipien päällä. Laita päälle vielä vähän siian mätiä ja porkkanasuikale. Näin sillikaviaari saa juhlavan ja maukkaan tarjoiluasun.
4. Sillikaviaari säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Se maistuu myös keitettyjen perunoiden kyytipoikana.
Vastaa