Pääsiäisenä on aika nauttia keväisistä ja kiireettömistä hetkistä. Nautiskele ihana voileipäbrunssi perheen ja ystävien kesken.
Tässä muutamia kalaisia vinkkejä leipien kyyditsijäksi, ajatuksella jokaiselle jotakin. Kalaisien makujen mukana on myös vegaaneille sopivat syötävät.
Varaa leiviksi parasta juurileipää, paahtamalla saat niihin vielä lisämakua. Toki muutkin leivät maistuvat näiden lisäkkeiden kanssa.
Nämä ainekset ovat myös mainioita retkieväitä. Pakkaa täytteet rasioihin ja leivät pussiin. Jokainen voit täyttää leivät omien makujensa mukaisesti.
Tofuskagen
1 pkt (n. 300 g) kylmäsavustettua tofua
2 kevätsipulia varsineen
1 rkl kapriksia
2 rkl cavi artia eli vegaanista, mätiä muistuttavaa merilevävalmistetta
kastike
2 prk (2 x 150 g) kaurafraicea (esim. Pirkka)
2 tl sinappia
1 sitruunan mehu
½ sitruunan kuoriraaste
2 rkl silputtua tilliä
½ – 1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
- Kuivaa tofun pinta talouspaperilla painellen. Murenna tofu kulhoon pikkupaloiksi.
- Huuhdo ja silppua kevätsipuli. Lisää sipuli ja kaprikset tofun joukkoon.
- Huuhdo sitruuna huolellisesti, purista mehu ja raasta kuori. Silppua tilli. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset.
- Sekoittele kastike tofun joukkoon. Voit mainiosti valmistaa tofuskagenin edellisenä iltana valmiiksi. Säilytä seos jääkaapissa hyvin peiteltynä.
Rukolapesto
1 rasia (n. 50 g) rukolaa
½ dl auringonkukan siemeniä
½ dl rikottuja hampun siemeniä
1 dl rypsiöljyä
1 rkl sitruunan mehua
½ – 1 tl suolaa
- Silppua rukola kulhoon. Lisää muut ainekset joukkoon ja surauttle seos sauvasekoittimella tasaiseksi, karkeahkoksi massaksi. Tarkasta maku, lisää suolaa ja sitruunamehua tarvittaessa.
- Voit korvata hampun siemenet mainiosti auringonkukan siemenillä.
- Pesto säilyy mainiosti jääkaapissa, hyvin suljetussa rasiassa muutamia päiviä.
Mummon kurkkuraaste
puolikas kurkku
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl tillisilppua
- Huuhdo kurkku ja raasta se raastimen karkeimmalla terällä. Laita raaste siivilään ja painele käsin, jotta enin neste valuu pois.
- Sekoita raasteen joukkoon sokeri, suola ja tillisilppu.
Munavoi
4 keitettyä kananmunaa
2 rkl kasvismargariinia/levitettä
1 rkl ranskankermaa tai smetanaa
2 silputtua kevätsipulin vartta
½-1 tl suolaa
- Keitä kanamunia 5 – 7 minuuttia. Säikytä munat kylmän veden alla, että kuoret irtoavat hyvin. Pilko kananmunat ja painele haarukalla palat karkeaksi massaksi.
- Huuhdo ja silppua sipulin varret. Sekoita kaikki ainekset ja tarkasta maku, lähinnä suolan määrä.
Vegemajoneesi
½ rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl soijajuomaa (-maitoa)
½ tl suolaa
½ tl chilirouhetta
3 dl rypsiöljyä
- Laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon tai purkkiin.
- Aseta sauvasekoitin purkin pohjalle, käynnistä ja nosta se hitaasti ylös. Surauta pari kertaa ja ihme tapahtuu, saat tasaisen sakeaa majoneesia.
- Tarkasta maku. Chilin voi jättää myös pois, voit korvata sen myös valkosipulilla ja/tai yrteillä makusi mukaisesti.

Lisäksi:
1 prk laadukkaita sardiineja (Portugalilaiset osaavat tämän)
1 prk kotimaista luonnonkalasäilykettä (esim. Pielisen Kala)
250 g loimutettua kirjolohta
Keitettyjä perunoita, esim. Siiklejä tai Annabellaa, viipaloidut perunat maistuvat mainioilta leivän päällyksinä maukkaiden lisäkkeiden kanssa.
Keväisiä versoja, esim. auringonkukan ja herneenversot ovat maukkaita ja kauniita lisäkkeitä.
Syötäviä kukkia, jotka nostavat annokset iloiselle ja vähän juhlavalle tasolle, voit vähän liioitella niillä. Syötäviä kukkia on tarjolla hyvin varustetuissa marketeissa.
Vinkki: CaviArtista saat kauniin ja maukkaan lisän ja koristeen vegaanisille leiville muille aterioille.
Vinkki: Nämä kaikki lisäkkeet käyvät mainiosti myös keitettyjen tai uuniperunoiden kyyditsijöiksi.
Aurinkoista ja maukasta pääsiäistä!
PS. Blogimme uudistuu kevään edetessä! Saamme mukaan lisää väkeä ja vierailemme puutarhoissa, horttailemme ja nautimme yhä enemmän satokauden antimista, lupaamme lisätä myös monipuolisia leivonnaisia! Niin ja käymme kalassa, totta kai!