Bugoynes Bistro on ennen kaikkea kalaravintola, mutta myös poronlihaa sekä kasvisvaihtoehto on saatavilla. Söin alkupalaksi kalakeiton, ja pääruoaksi ”Pykeijän kalasinfonia”-nimisen lajitelman, jossa oli kuningasravun lisäksi kotitekoista kalakakkua, sekä mm. graavia ruijanpallasta ja lohta.
Oli kiva päästä maistelemaan erilaisia makuja, ja kuningasrapu oli myös mielenkiintoinen kokemus, joskaan ei tosin noussut omaksi suosikikseni. Annos oli kuitenkin hyvä ja monipuolinen.
Kuningasravusta sen verran, että se on vieraslaji, joka tuhoaa Jäämeren alkuperäistä kalakantaa. Kuningasrapu on tuotu Japanista Venäjälle, josta se on levinnyt Norjan rannikolle, ja kanta jatkaa leviämistään kokoajan.
Pienille rannikon kylille ravun merkitys on suuri – positiivisessa mielessä – sillä se houkuttelee turisteja niin maistelemaan kuin pyytämään rapuja. Tarjolla onkin matkailijoille suunnattuja rapusafareita.
Mutta monille perinteisille kalastajille rapu on ollut ei-toivottu vieras. Isokokoiset ravut rikkovat kalliita pyyntiverkkoja ja syövät suihinsa kaiken vastaan tulevan eliöstön. Kuningasravun on todettu vähentäneen erityisesti sinisimpukka-, merisiili- sekä meritähtikantoja.
Suosittelen kokemuksen perusteella Bugoynes Bistroa. Kannattaa toki varautua Norjan ravintoloiden hintatasoon, joka ei ole ihan matalimmasta päästä.
Ja ehdottomasti suosittelen retkeä Jäämeren rannalle! Maisemat olivat huikeat ja taianomaisen autiot ja karut rannat täynnä sileäksi huuhtoutuneita kiviä.
-Johanna
Vastaa