
Monelle harrastuskalastajalle tuttu, vihreäsävyinen, pystyraitainen ahven on suosituin vapaa-ajan kalastuksen saalis. Ahven on Suomen kansalliskala, joka viihtyy makeassa- ja murtovedessä. Sitä esiintyy lähes koko Suomessa. Tummissa vesissä, kuten pienissä lammissa, ahven voi olla väritykseltään hyvinkin tumma kirkkaan veden ahveneen verrattuna.
Ahventa ei tarvitse aina fileoida. Kokonainen kala toimii hyvin savustettuna ja grillattuna. Savustusta varten kalan sisukset ja kidukset poistetaan, mitään muuta ei ole välttämätöntä tehdä. Ahvenen vahva suomupinta suojaa sitä kuivumiselta.
Pienet ahvenet sopivat loistavasti kalaliemen pohjaksi. Mainio tapa on jemmata pieniä ahvenia nyljettynä ja eri lohikalojen ruotoja pakkaseen ja keittää niistä sitten kerralla hyvä liemi esim. keittojen pohjaksi.
Ahvenen fileoinnin oppii harjoittelemalla ja harjoittelemalla.
Ahvenfileitä ja kokonaisiakin ahvenia on tarjolla markettien kalatiskeillä ja kalakaupoissa lähes ympäri vuoden.

Vastaa