
Hauki on yksi suurimmista vesissämme kasvavista petokaloista. Se on hyvin sopeutunut monenlaisiin vesistöihin, sillä se ei ole kranttu ruokavalioltaan. Hauet voivat kasvaa Suomessakin noin 20 kilosiksi. Ne huolehtivat monissa vesissä vesistöstä syömällä mm. särkikaloja. Ennen vanhaan kaivoissa pidettiin ns. kaivohaukia puhdistamassa veden laatua.
Haukea vältellään monesti ruotoisuutensa takia. Hauessa on ns. Y-ruodot, joiden poistaminen ei kieltämättä ole ihan yksinkertaista. Hauki sopii kuitenkin ruotoineen erinomaisesti kalamurekemassaan. Se tasapainottaa rasvaisten kalojen, kuten lohikalojen rasvaisuutta, jotta mureketaikinasta saadaan tarpeeksi kiinteää muotoilua varten.
Hauen makuun pääsee mainiosti totuttelemaan juuri kalapihveissä. Hauki sopii myös pannulla paistettavaksi ja vanha hyvä resepti on keitetty hauki munakastikkeen ja uusien perunoitten kanssa tarjoiltuna.
Haukifileetä on tarjolla hyvin lähes ympäri vuoden ja se kuuluu suhteellisen edullisiin kaloihin.
Mainittakoon vielä, että ruokamaa Italiassa hauki on hyvin arvostettu kala.

Vastaa