Silakka on monelle tuttu silakkapihveinä, mutta silakasta on paljon muuhunkin. Itämerellä kasvava silakka on silakka kun sen rasvapitoisuus on alle 10 prosenttia. Silliksi se muuttuu kyseisen rasvaprosentin ylittyessä, silli on myös silakkaa isokokoisempaa. Silakkamarkkinat syksyisin rytmittävät kalastajien työtä. Suurin osa Itämeren silakkakannoista kalastetaan Selkämereltä. Suurin osa siitä kuitenkin päätyy eläinten rehuksi, eikä ruokapöytiin ihmisten ravinnoksi.
Silakka toimii myös erittäin hyvin etikkaliemessä. Jos haluat tarjota erilaista sushia, osta kokonaisia silakoita ja fileoi ne ja poista nahka, saat erilaisen raaka-aineen nigirien päälle.
Savustetut silakat ovat käsite, jotka kulkevat myös Böckling-nimellä ruotsinkielisissä rannikkokaupungeissa. Vaasan lähistöllä Sundomissa silakoita on savustettu iät ja ajat. Sundomin silakat tunnistat kaupoissa puuttuvista silmistä, sillä kalat ripustetaan päästään savustukseen.
Vastaa