
Kirjolohi on Suomen kasvatetuimpia kaloja. Sitä on kasvatettu ammattimaisesti 1970-luvulta lähtien. Kirjolohta kasvatetaan perinteisten verkkoaltaiden ohella myös kiertovesijärjestelmällä, joka tapahtuu kokonaan kuivalla maalla. Verkkokasseissa kasvatusta tapahtuu niin merillä kuin sisävesilläkin. Kaikki kirjolohi ei siis suinkaan ole Itämeressä kasvatettua, toisin kuin yleensä luullaan.
Kirjolohi on norjalaisen lohen ohella suosituin kala kauppojen palvelutiskeillä. Kirjolohta myydään kokonaisena ja fileinä ja siitä valmistetaan monipuolisesti monia tuotteita, kuten kylmäsavuja ja graaveja. Kirjolohen mäti on suosittua herkkua ja onkin myydyin mäti, siian ja muikun seuratessa perässä.
Kokonainen kirjolohi toimii hyvin savustettuna. Tällöin ohut suomupinta suojaa kalaa kuivumiselta ja kala pysyy mehevänä. Isoissa kaloissa savustuksessa kannattaa tehdä aina viiltoja mahan sisälle, jotta suola imeytyy paremmin ja lopputulos olisi tasaisempi. Kokonaisen kalan voi myös laittaa uuniin kaikkine tykötarpeineen, niin koko aterian saa valmistettua yhdellä kertaa.
Kirjolohifileistä voi valmistaa monipuolisesti ruokaa. Kirjolohen makuun ovat tottuneet myös lapset.
Kannattaa myös muistaa upea Benella-kirjolohi, jonka kasvatuksesta voit lukea enemmän täältä. Kirjolohta on saatavilla lähes läpi vuoden, syksyisin kokonaista kalaa on paljon tarjolla, kun kirjolohilla on kutuaika.

Vastaa