Joulun kalapöydän kunkku on upean värinen ja makuinen mustikkagraavattu lohi.
Monille joulupöydän kohokohta ei suinkaan ole kinkku, vaan runsas ja monipuolinen kalapöytä. Vaikka pöytään katetaan yhä useammin siikaa, silliä ja haukea, joulupöydän kalatarjottavissa graavattu lohi nousee ykkössuosikkien joukkoon.
Tänä jouluna lohi saa hienon maku- ja värilisän mustikkagraavauksesta. Mieto, aromikas mustikka tuo pienen tuulahduksen kesästä. Tällä makulisällä yllätät joulupöydän väen. Ulkomaalaisille vieraille mustikkainen lohi on taatusti hieno matka- ja makumuisto. Siivitä graavilohen maistelua tarinoilla parhaista mustikkametsistä ja kesän vihreydestä.
Upean värinen mustikkagraavattu lohi sopii täydellisesti myös itsenäisyyspäivän juhlapöytään.
Mustikkagraavattu lohi
10 annosta / yli 60 min
800 g lohifileetä
21/2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl mustapippuria
1 ps (200 g) Pirkka mustikoita (pakaste)
1. Sulata mustikat kohmeisiksi
2. Aseta lohifilee kelmun tai folion päälle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa.
3. Sekoita suola ja sokeri keskenään ja levitä seos tasaisesti lohifileen päälle. Ripottele pippuri fileelle.
4. Jaa mustikat tasaisesti lohifileelle ja painele kohmeisia mustikoita hieman.
5. Kääri lohifilee tiukaksi paketiksi. Laita paketti vielä pakastepussiin ja sulje pussi. Huomaa, että sulavat mustikat valuttavat värjäävää mehua helposti.
6. Laita filee jääkaappiin ja laita päälle paino, esim. joku astia. Lohifilee on graavaantunut sopivaksi vuorokaudessa.
7. Ota filee jääkaapista ja kaavi enin mustikkaseos pois. Leikkaa fileestä ohuehkoja siivuja. Siivuttaminen onnistuu parhaiten, kun kala on mahdollisimman kylmää ja leikkaava veitsi noin 45 asteen kulmassa.
8. Mustikkagraavattu lohi maistuu joulun kalapöydässä puikulaperunoitten kyljessä, tai saaristolaisleivän päällä.
1. Sulata mustikat kohmeisiksi
2. Aseta lohifilee kelmun tai folion päälle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa.
3. Sekoita suola ja sokeri keskenään ja levitä seos tasaisesti lohifileen päälle. Ripottele pippuri fileelle.
4. Jaa mustikat tasaisesti lohifileelle ja painele kohmeisia mustikoita hieman.
5. Kääri lohifilee tiukaksi paketiksi. Laita paketti vielä pakastepussiin ja sulje pussi. Huomaa, että sulavat mustikat valuttavat värjäävää mehua helposti.
6. Laita filee jääkaappiin ja laita päälle paino, esim. joku astia. Lohifilee on graavaantunut sopivaksi vuorokaudessa.
7. Ota filee jääkaapista ja kaavi enin mustikkaseos pois. Leikkaa fileestä ohuehkoja siivuja. Siivuttaminen onnistuu parhaiten, kun kala on mahdollisimman kylmää ja leikkaava veitsi noin 45 asteen kulmassa.
8. Mustikkagraavattu lohi maistuu joulun kalapöydässä puikulaperunoitten kyljessä, tai saaristolaisleivän päällä.
Vastaa