Tässäpä pikaisesti valmistuva, suloisen suolainen piiras joulun alusajan kekkereihin, ihan vaan iltapalaksi tai vaikkapa itsenäisyyspäivän TV-juhlakatselmukseen.
Erityisen maukkaan piirakasta tekee sipulien notkistaminen ja kevyt karamellisointi ennakkoon pannulla.
Anjovispiiras on lähisukulainen Nizzasta kotoisin olevalle pissadaliére-piiraalle. Nyt kuitenkin ohitellaan hieman, lähinnä taikinassa.
Välimerellinen anjovispiirakka
1 pkt valmista (suolaista) piirakkataikinaa pakasteesta esim. Pirkka
rasvaa vuoan voiteluun
3 sipulia
1 punasipuli
2 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl fariinisokeria
silputtua timjamia
ripaus suolaa tai tilkka anjovisten lientä
½ dl kuivaa valkoviiniä tai vettä
½ – 1 prk anjovista makusi mukaisesti
1 dl mustia oliiveja
1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kaulitse taikina, voitele (13 x 35 cm, tai halkaisijaltaan 24 cm) vuoka ja asettele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla.
2. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet.
3. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulirenkaat joukkoon. Kääntele sipuleita, älä ruskista, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon valkosipulin kynnet, sokeri ja valkoviini tai vesi. Kääntele ja hauduttele vielä sipuleita, kunnes sokeri on sulanut ja neste haihtunut. Sekoittele sipuliseokseen vielä timjamisilppu ja suolaa tai anjovisten lientä.
4. Jäähdytä sipuliseosta hetki ja aseta taikinapohjan päälle. Asettele anjovikset sipulien päälle mukavasti ristikkäin, lisää oliivit päälle.
5. Paista piirasta 220 asteisen uunin keskitasolla noin 20 – 25 minuuttia tai kunnes taikinareunat ovat saaneet mukavan värin.
6. Piiras maistuu lämpimänä tai kylmänä yhtä maukkaalta. Lämmin, musta tee tai kylmä valkoviini ja olut ovat tämän piiraan parhaita juomakavereita.
2. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet.
3. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulirenkaat joukkoon. Kääntele sipuleita, älä ruskista, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon valkosipulin kynnet, sokeri ja valkoviini tai vesi. Kääntele ja hauduttele vielä sipuleita, kunnes sokeri on sulanut ja neste haihtunut. Sekoittele sipuliseokseen vielä timjamisilppu ja suolaa tai anjovisten lientä.
4. Jäähdytä sipuliseosta hetki ja aseta taikinapohjan päälle. Asettele anjovikset sipulien päälle mukavasti ristikkäin, lisää oliivit päälle.
5. Paista piirasta 220 asteisen uunin keskitasolla noin 20 – 25 minuuttia tai kunnes taikinareunat ovat saaneet mukavan värin.
6. Piiras maistuu lämpimänä tai kylmänä yhtä maukkaalta. Lämmin, musta tee tai kylmä valkoviini ja olut ovat tämän piiraan parhaita juomakavereita.
Vastaa