Kesälomalla kalajutut, niin saaliit kuin ruoaksi valmistaminenkin puhuttivat rannoilla, kesätoreilla ja turuilla. Sain ja annoin paljon vinkkejä kala-aterioista! Kokeilen ja kehittelen reseptejä, uudistan vanhoja, maistelen varmasti myös uusia tuulia. Otan vinkkejä vastaan kaiken ikäisiltä, kokeneilta kalan ystäviltä ja kala-aloittelijoilta.
1 tl rouhittua mustapippuria
1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola. Pienennä lämpö ja lado ahvenet kattilaan, niin että ne juuri ja juuri peittyvät veteen. Hauduta ahvenia noin 5 – 8 minuuttia. Ota ahvenet varovasti vadille. Siivilöi keitinliemi. Perkaa ahvenet, kypsistä kaloista on helppo nyppiä ruodot pois.
2. Kuori perunat, porkkanat ja sipuli, paloittele ne. Huuhdo fenkoli, poista kova kantaosa ja paloittele se. Käytä myös fenkolin vihreät osat.
3. Sulata voi padassa ja kuullota sipulia ja fenkolia muutaman minuutin ajan. Lisää pataan perunat ja porkkanat. Sekoittele keitinliemeen sitruunamehu, suola ja puolet mustapippurista. Kaada liemi ainesten päälle, niin että ne juuri ja juuri peittyvät liemeen.
4. Hauduta aineksia miedolla lämmöllä, kannen alla noin 20 – 25 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä.
5. Lado ahvenpalat ainesten päälle ja ripottele niille suolaa ja mustapippuria. Hauduta pataa vielä noin 5 – 10 minuuttia.
6. Tarjoa aterian kyljessä rouheista leipää, jota on maittavaa topata padan liemeen.
Vastaa