Herkulliset, kuohkeat haukipullat saavat pääsiäispöytään perinteisten kvenellien muodot. Ne maistuvat keväisten kasvisten ja sakean keltaisen kastikkeen kanssa.
Haukikvenellit
4–6 hengelle, 16–20 kpl koosta riippuen
500 g haukifileetä
50 g sulatettua, jäähdytettyä voita
1 tl suolaa
1 rkl kuivattua tai tuoretta tilliä silputtuna
1 tl kuivattua timjamia
2 tl rouhittua valkopippuria
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunan valkuaista
2 dl vispi- tai kuohukermaa
kypsentämiseen:
11/2 l kalalientä
päälle:
1 rkl silputtua ruohosipulia
1. Haukifileen ja kerman on hyvä olla jääkaappikylmiä. Paloittele haukifileet pikkupaloiksi ja jauha ne lihamyllyssä, tehosekoittimessa tai tehokkaalla sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää haukimassaan sula voi, tilli, timjami ja valkopippuri. Sekoita joukkoon sitruunan kuoriraaste ja -mehu.
2. Sekoita massaan valkuaiset. Kaada kylmä kerma hiljalleen, tasaisena nauhana taikinaan, koko ajan sekoittaen. Laita taikinamassa jääkaappiin muiden tarjottavien valmistelujen ajaksi.
3. Muotoile taikinasta kahden ruokalusikan avulla pullia eli kvenellejä.
4. Kuumenna kalaliemi ja keitä kvenellejä noin 6 minuutin ajan. Silppua kvenellien päälle ruohosipulia ennen tarjoilua.
Kastike:
1 rkl voita
2 tl vehnäjauhoja
2 tl kurkumaa
11/2 dl kermaa
2 rkl turkkilaista jukurttia
2 kananmunan keltuaista
2 rkl sitruunan mehua
½ tl suolaa
½ tl jauhettua valkopippuria
1. Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon vehnäjauhot ja kurkuma sekoitellen, älä ruskista. Nosta kattila sivuun ja jäähdytä hieman. Vatkaa joukkoon kerma, keltuaiset ja sitruunamehu.
2. Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna kastiketta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä päästä kastiketta kiehumaan, ettei se juoksetu. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.
3. Tarjoile haukikvenellit parsojen ja herneiden sekä kastikkeen kanssa.
Vastaa