Valmista joulunajan silakat tapaksien tapaan, suomalaisittain sapaksiksi.
Silakat ovat pikkujoulujen ja illanistujaisten mainioita palan painikkeita. Nämä silakat sopivat myös jouluiseen kalapöytään!
Tapassilakat
500 g silakkafileitä
suolaa
3 dl valkoviinietikkaa silakoiden raakakypsennykseen
2 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
5 valkosipulin kynttä
noin 1 dl siivutettuja oliiveja
pari oksaa tuoretta rosmariinia
1 tl rouhittua roseepippuria
1. Puolita silakkafileet pitkittäin ja leikkaa selkäruodot saksilla pois.
2. Lado silakkafileet laakeaan, kannelliseen pakasterasiaan, ripottele väliin suolaa ja kaada valkoviinietikka päälle. Anna silakoiden raakakypsyä jääkaapissa yön yli, noin 12 tuntia.
3. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Kaada fileistä etikka pois. Lado silakkafileet uudestaan rasiaan ja laita väliin ripaus suolaa, rosmariinia, oliiveja ja roseepippuria. Sekoita öljy ja sitruunamehu ja kaada seos silakoiden päälle.
4. Anna silakoiden maustua ja muhia seuraavaan päivään. Tarjoa silakat rapean leivän kanssa. Leivän palalla saat topattua makulientä talteen suuhusi.
5. Silakat sopivat tarjottavaksi myös keitettyjen siikli- tai puikulaperunoitten kanssa.
Iloista ja maistuvaa joulun alusaikaa!
Vastaa