Tämä keitto ottaa mallia ranskalaisesta sopasta, bouillabaissesta! Alun perin se on kalastajien keitto, jota he ovat valmistaneet rannalla, heti tultuaan pyyntiretkeltään. Soppaan on käytetty niitä meren antimia, mitä on saaliiksi saatu, erilaisia kaloja ja äyriäisiä.
Voit käyttää soppaan niitä kaloja mitä tarjolla on, niin tuoreita kuin pakasteita. Nopeat äyriäislisät saat pakasteesta. Käytä juhlavampaan soppaan tuoreita sinisimpukoita ja muita äyriäisiä.
Valkoviini antaa sopalle hienon aromin, voit mainiosti käyttää alkoholitonta ns. markettiviiniä.
Voit jättää valkoviinin pois ja maustaa liemen makusi mukaan, monissa ohjeissa keittoon lisätään tomaattimurskaa.
1. Sulata simpukat ja katkaravut pakkausten ohjeiden mukaisesti.
2. Kuori ja suikaloi sipuli. Huuhdo ja paloittele fenkoli, säästä vihreät, tillimäiset osat keiton päälle. Huuhdo ja paloittele selleri. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Laita perunat ja porkkanat kylmään veteen odottamaan.
3. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää joukkoon sipuli, fenkoli ja selleri. Kuullota aineksia hetki. Lisää joukkoon valkosipuli, kurkuma ja savupaprika. Sekoittele hetki.
4. Lisää kattilaan kalaliemi, appelsiinimehu, kuoriraaste, laakerinlehti ja viini, sekä perunat, porkkanat ja suola. Kypsennä soppaa noin 20 minuuttia.
5. Paloittele kalafileet suupaloiksi ja lisää keittoon, kypsennä keittoa 5 minuuttia. Lisää lopuksi sinisimpukat ja katkaravut. Kuumenna keitto. Tarkasta lopuksi suola, lisää tarvittaessa.
6. Silppua fenkolin vihreät osat keiton päälle.
7. Tarjoa keitto tuoreen, rapeakuorisen leivän kanssa.
Vastaa