• Meistä
  • Ota yhteyttä
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kalaasi

kalareseptejä ja -vinkkejä arkeen ja juhlaan

  • Kalat
    • ahven
    • anjovis
    • hauki
    • katkarapu
    • kuha
    • lahna
    • lohi
    • made
    • muikku
    • mädit
    • nieriä
    • OSTERIT
    • rapu
    • seiti
    • siika
    • silli
    • silakka
    • simpukat
    • särki
    • taimen
    • tonnikala
    • turska
  • Reseptit
    • Arkeen
    • Evääksi
    • Juhlaan
    • Keitot
    • lasten makuun
    • Lisukkeet
  • Kalakaverit
  • Suosikit

Väri- ja makuiloa keväisessä keitossa!

5.2.2024

 

Kansallinen kalakeittopäivä 6.2.2024 

 

Tässä samettisessa sopassa käytetään kalaa vähän uudella idealla. Kasvispohjainen keitto tarjoillaan kalaisten ja muiden maittavien lisäkkeiden kanssa. Jokainen voi valita ja maustaa annoksen mieleisekseen, soppa maistuu vauvasta vaariin. Keiton voit mainiosti valmistaa paivää tai paria ennen tarjoilua. 

 

 

Keitto

4 reilua annosta

 

400 g jauhoisia perunoita

300 g porkkanoita

200 g fenkolia

100 g sipulia

n 1 l vettä

2 kalaliemiemikuutiota

½ dl mietoa öljyä, esim. rypsiöljyä

2 valkosipulin kynttä

2 tl korianterin siemeniä

2 tl fenkolin siemeniä

1 rkl kurkumaa

½ sitruunan mehu

½ sitruunan kuoriraaste

½ – 1 tl suolaa

2 dl kasvispohjaista kermaa, esim. kaurakermaa

 

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipulit. Poista fenkolista uloimmat, mahdolliset huonot osat ja paloittele se. Säästä fenkolin ”hapsut” lisäkkeeksi ja koristeluun.
  2. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Jauha morttelissa korianterin ja fenkolin siemenet rouheeksi. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
  3. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää joukkoon valkosipuli, korianterin ja fenkolin siemenet sekä kurkuma. Sekoittele mausteita pieni hetki, lisää joukkoon sipuli. Kuullottele sipulit, vältä ruskistamista.  Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste ja mehu. 
  4. Lisää vesi ja liemikuutiot kattilaan, sekoittele ja kuumenna liemi. Lisää joukkoon perunat, porkkanat ja fenkoli.
  5. Keitä aineksia noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
  6. Soseuta keitto sauvasekoittimella, tarkasta suola ja lisää varovasti. Sekoita joukkoon kaurakerma ja kuumenna soppa tarvittaessa uudestaan.

 

 

Lisäkkeet

Tähän soppaan käyvät lisäkkeiksi jääkaapin ja pakastimen jämät. Kylmäsavulohen voit mainiosti korvata myös graavilohella ja lämminsavukalalla. Kokeilemisen arvoisia ovat myös kotimaiset luonnon kalasäilykkeet.

Leivän jämät saavat uuden elämän krutonkeina, paahtaminen ja maustaminen nostavat ne uudelle makutasolle.

Tuore babypinaatti ja kevätsipuli ovat ihana vihreä lisäke, samoin fenkolin vihreät hapsut.  

 

Katkaravut

n. 200 g katkarapuja

1 rkl öljyä

1 tl chilirouhetta

½ tl yrttisuolaa

 

Kylmäsavulohi

200 g kylmäsavulohta paloiteltuna pikkupaloiksi

 

Kruntongit

Paloittele jämäleivät pikkupaloiksi ja paahda ne vähäisessä öljyssä rapeiksi. Lisää joukkoon yrttisuolaa.

 

Mainio lisäke on myös silputtu kevätsipuli.

 

 

in katkarapu

Saattaisit pitää myös näistä
Värimakua ja -iloa vappuun!
Appelsiinimarinoidut jättikatkaravun pyrstöt
Syksyn raikkaimmat lohtuleivät!

Primary Sidebar

Kalaasi

Me, ruokatoimittaja/stylisti Jatta Heinlahti ja valokuvaaja Johanna Levomäki, haluamme tarjota blogissamme kalaherkkuja niin arkeen kuin juhlaan. Ohjeissa kuljemme kalasesonkien mukaan. Liputamme kotimaisen kalan ja vastuullisen kalastamisen puolesta.

Seuraa meitä

Arkisto

Parhaat ruokablogit

Tilaa

Saat uudet postaukset suoraan sähköpostiisi

2022 © Kalaasi
made by soulmuse