Tässäpä syksyn maittavin ateria, lohturuokaa parhaimmillaan. Kalapuikot maistuvat lapsille ja nuorisolaisille, kuin myös aikuisille ja vanhemmalle väelle.
Kalapuikot seitifileestä
Voit käyttää kalapuikkoihin myös turska- tai haukifileetä, tai muuta vaaleaa kalaa.
4 annosta
700 g tuoretta seitifileetä
leivitys:
1 rkl kaurajauhoja
1 kananmuna
1 dl kaurajauhoja
1 tl seesaminsiemeniä
2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1/2 dl rypsiöljyä
1. Paloittele seitifilee poikittain ”kalapuikoiksi”. Levitä kaurajauhot lautaselle ja kierittele kalapuikot jauhoissa. Vatkaa kananmuna rakenne rikki ja kierittele sitten puikot seoksessa. Sekoita keskenään kaurajauhot, seesaminsiemenet, paprikajauhot, suola ja paprikajauhot. Kierittele lopuksi kalapuikot tässä seoksessa.
2. Asettele kalapuikot leivinpaperin päälle uunipellille. Valele puikot rypsiöljyllä pullasudin avulla. Paista puikkoja 200 asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä.
Juuresranut
Kokeile rohkeasti ranuihin myös lanttua. Lantun maku on syksyllä parhaimmillaan ja muuttuu uunissa muhiessaan hieman makeaksi.
200 g lanttua
200 g perunoita
200 g porkkanoita
½ dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1. Kuori ja viipaloi juurekset ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele ne öljyllä ja ripottele suola ja rosmariini päälle.
2. Voit paistaa ranuja yhtä aikaa kalapuikkojen kanssa, mutta kun otat kalapuikot pois uunista, nosta lämpö 225 asteeseen ja kypsennä ranuja vielä 15 minuuttia., kunnes ne ovat saaneet väriä pintaansa. Asettele kalapuikot uunivuokaan, laita folio päälle, jotta ne pysyvät lämpiminä tarjoiluun saakka.
Majoneesi
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 kuorittuja, paloiteltuja valkosipulin kynsiä
½ tl suolaa
1 tl currya
½ tl jauhettua chiliä
2 dl rypsiöljyä
1. Laita kananmuna kapeaa, korkeahkoon astiaan. Laita astiaan sitruunamehu, sinappi, valkosipuli, suola ja mausteet.
2. Asettele sauvasekoitin kulhoon pohjaa myöten ja kaada öljy astiaan. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sitä samalla pintaa kohti. Surauttele sauvasekoitinta muutama kerta ylös ja alas, kunnes majoneesi on tasaista ja sakeaa. Jos majoneesia jää jäljelle, säilyy se mainiosti jääkaapissa, hyvin peiteltynä pari päivää.
Vastaa