Vielä ehdit hyvin mukaan tämän talviherkun sesonkiin. Älä turhaan säikähdä mateen ulkonäköä, mainio kala-ateria palkitsee kokkaajan. Pyydä kalakauppiastasi nylkemään made valmiiksi. Valmista made kokonaisena uunissa, se on helppoa aloittelevallekin kalakokille. Kiinteä ja vähärasvainen liha pysyy hyvin kasassa ja se on helppo ruotia kypsänä. Appelsiinista, toisesta sesonkiherkusta saat ihanan raikasta aromia mateen kylkeen.
Jos satut saamaan mätimateen, olet onnekas. Mateen mäti ja maksa ovat hyvin arvostettua herkkua. Molemmat on syytä pakastaa, ennen käyttöä.
Appelsiinimade
noin 900–1000 g made nyljettynä ja perattuna
2 tl suolaa
reilu nippu timjamin oksia (säästä osa kastikkeeseen)
250 g kesäkurpitsa
1 appelsiini
1 dl mustia oliiveja
1 valkosipuli leikattuna
2 rkl öljyä
1. Pyyhi made talouspaperilla ja asettele se uunipellille leivinpaperin päälle. Pese appelsiini ja raasta 1/ 4 kuoresta. Ripottele suolaa ja appelsiinin kuoriraastetta mateen päälle ja sisuksiin. Riivi timjamia reilusti mateelle. Viipaloi loppu appelsiini ja laita pari siivua mateen sisuksiin ja loput vierelle.
2. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa, suolaa viipaleet ja asettele ne mateen kylkeen. Lisää pellille vielä oliivit, leikatut valkosipulit ja runsaasti timjamin oksia.
3. Pirskottele öljy mateelle ja loput muille aineksille.
4. Kypsennä madetta 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Voit koettaa kypsyyttä vaikkapa haarukalla, kun liha irtoaa hyvin keskiruodostaan, on se kypsää.
Appelsiinikastike
4 appelsiinin mehu
1 appelsiinin (yhden noista neljästä) kuoriraaste
80 g voita
11/2 tl maizenaa
1 tl timjamia
1 tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa (tai sokeria)
1. Pese yksi appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Purista appelsiinien mehu kattilaan ja lisää kuoriraaste joukkoon. Keitä kastiketta kasaan miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
2. Lisää kastikkeeseen voi pieninä paloina voimakkaasti vatkaten.
3. Sekoita maizena tilkkaan vettä ja sekoita se kastikkeeseen yhtenä nauhana, koko ajan vatkaten. Anna kastikkeen kiehahtaa. Pidempää keittämistä ei tarvita.
4. Lisää joukkoon timjami, suola ja hunaja.
5. Tarjoa made appelsiinikastikkeen ja tykötarpeiden kanssa. Lisäksi maistuu vaikkapa perunamuusi tai keitetty riisi.
Vastaa