Ihastu, ihmettele ja löydä uusia makuja!
Malmgårdin kartano
Hurmaannu kartanon (linnan) komeudesta, historiasta, kulttuurihistoriallisista maisemista ja luomutuotteista. Kartanon isäntä kreivi Henrik Greutz kertoo sukunsa tilasta innostuneen valaisevasti. Tila on ollut yhtäjaksoisesti Greutzin suvun hallussa aina 1600-luvulta saakka.
Kartanon mailla viljellään luomuna alkuperäisviljoja, speltti- ja emmervehnää, ohraa ja ruista. Tilan omasta panimosta saadaan oluita, joiden raaka-aineet omien peltojen viljoista.
Saimme maistella barokkityylisessä ruokasalissa keittiömestari Kristian Vuojärven spelttipuuroksi kutsumaa ”risottomaista” herkkua. Puuro oli ryyditetty villiyrteillä, mukana laventelietikalla pikkelöityä sipulia, tilan ipa-olutta, Västerbotten juustoa ja kartanon omaa kylmäpuristettua rypsiöljyä.
Vieraile myös Kartanopuodissa, josta löydät tilan viljatuotteita pastasta-oluisiin ja jauhoista-rypsiöljyyn.
Opastettuja kartanokierroksia järjestetään vielä lokakuun loppuun saakka.
26.8 luomutila juhlistaa Suomen luonnon päivää, tarjoamalla luomutuotantoon tutustumista pellon laidalta. Myös Kartanopuodissa tapahtumaa.
Syksyn mittaan järjestetään Malmgårdissa ryhmille yhteisiä aterioita, joiden valmistamiseen pääset mukaan. Seuraa sivuja.
Kaski – olutpanimo maalaismaisemissa
Virolahdella, peltojen ympäröimällä sukutilalla tapaat isäntäpari Mikko ja Marjo Suur-Uskin. Mikko kertoo sukutilansa lunastamisesta ja kuinka hänestä kokkivuosiensa jälkeen tuli oluen panija, yrittäjä ja samalla sukutilansa jatkaja.
Tilan oluttuvassa voit maistella palkittuja Kaski-oluita, löytää oluen aromit, savuisuuden ja kuulla Mikon innostuneita tarinoita oluista ja niiden kehittelyn pitkästä tiestä nautittaviksi.
Kaski Savublock on valittu Suomen Paras Olut 2022 – kilpailun voittajaksi
Viikonloppuisin Navetta-ravintola tarjoaa myös suosittuja ruoka-annoksia.
Paras burgeri – The Van Kotka
Kyllä, Kotkassa voit valita maisteltavaksesi maan parhaaksi äänestetyn burgerin. Nuorten yrittäjien ruokavaunusta lähtenyt yritys on saanut tilavan majansa vanhaan, persoonalliseen seurakuntasaliin. Burgerillista on mittavan monipuolinen, jossa myös vegeilijät huomioitu.
The Vanissa myös bändi-iltoja ja muita tapahtumia.
Ja vielä kerran kyllä, voittaja maistui mainiosti, myös briossisämpylälle lisäbongot, itsetehtyä sekin.
Merimiesten mesta
Käväise Kotkan Kairossa, kuuluisassa merimieskapakassa, tunnelmoi ikkunoista avautuvista, taulumaisista merimaisemista, ravintolan huikeasta tarinasta ja nauti ”Kotkan ruusu”-drinkki. Ihmettele vielä rappukäytävän seinien vieraskirjaa, johon itse kukin voi täginsä ja terveisensä raapustaa.
Posso
Seudun ehkä kuuluisin leivonnainen Leistin leipomon ”Posso” (muistuttaa munkkipossua) täytyy nauttia heti tuoreeltaan. Jonota se suoraan leipomosta tai torivaunusta heti aamulla. Ne saattavat loppua päivän mittaan. Ohutkuorinen posso on maineensa arvoinen makupala ja omenahillo maistuu täytteenä.
Aeronamnam, Pyhtää
Elämyskeskus Aeronautica, jossa mm lentotunneli ja muita huikeuksia, on myös kelpo ravintola Aeronamnam.
Maistelimme annoksen kuhaa, siivutettua perunaa, katkarapuja, lime & korianterimoussea, sekä merilevätuillea.
https://aeronautica.fi/ravintola
Bed and Bistro
Strömforsin ruukilla, ihastuttava uusi yritys Bed & Bistro tarjoaa majoituksen lisäksi laadukasta lähiruokaa.
Maisteluannoksemme ”Haaksirikko”, sisälsi haukikvenellin kala-rapuliemessä. Liemessä hieman aasialaismakuja ja kvenellin päällä piparjuurivaahtoa, lisänä villiyrttejä, maistui.
Strömforsin ruukin maisemissa on paljon mielenkiintoista katseltavaa kauniiden, vanhojen rakennusten lomassa.
www.stromforsinruukki.com
Eija´s Garden
Ruukin kyljessä Ahvenkoskella kannattaa poiketa elämys- ja aistipuutarhaan. Monipuolisen puutarhan, siirtolohkareineen, teemapuutarhaa osioineen, luonnontila-alueineen Eija toteutti suurella intohimolla ja ammattitaidollaan. 1860 rakennettu hirsirunkoinen torppa, Eijan koti on saanut ympärilleen huikean kauniin puutarhan.
Tämä kohde on avoinna myös Loviisan Wanhat talot tapahtumassa 26-27.8.2023
Osteria Locale
Ihanan idyllisessä Loviisassa Osteria Locale tarjoaa tunnelmallisissa tiloissaan parasta ja palkittua lähiruokaa.
Maistelimme annoksen Söderbyn graavattua villilohta, avokadomoussea, fenkolia ja tillibalsamicoa. Laadukas kala sai arvoisensa makukumppanit.
Toinen annoksemme sisälsi tattipyreetä, paahdettuja kantarelleja, salviaa ja rapeaa Hardomin saaristolaisleipää. Tässä syyskesän maut parhaimmillaan.
Vielä annos, talon rakennuttajan kunniaksi Eero Laakson lehtipihvi, kyljessään paahdettuja, uusia perunoita, pikkelöityä sipulia ja yrttivoita.
Kronan Bistro ja Piano Bar
Hillityn tyylikäs, rento Kronan tarjoilee laadukasta, mannermaista lähiruokaa.
Kalastaja Henrikssonin ja Kronan umami lohicanape, tässä annoksessa nostettiin pääosaan kalastajan kehittelemä Umamilohi. Lohi maistui raikkaan maukkaalta ja hento kylmäsavulohi viimeisteli maut. Umamille pisteet.
Ankkarillette ja pikkelöityjä kasviksia.
Pitkään haudutettu ankka sai lisämakua mustaherukasta, pikkelöidystä fenkolista ja ankkaliemestä, herkullista.
Saltbodan
Perinteinen, merellinen Saltbodan, suolamakasiini on kokenut tulipalonsa jälkeen uuden nousun.
Maa-artisokka smörrebröd
Itse valmistetun saaristolaisleivän päällä paahdettua maa-artisokkaa, lakritsalla maustettua hummusta, fenkolisalaattia ja tilliä. Tuhdin maukas, vähän yllättävä annos sopii myös kasvissyöjille ja vie nälän mainiosti.
Mitä jäi matkareppuun?
Hienoja, mehukkaita makuja ja annoksia. Yrittäjien tarinoita innokkaasta ja työläästä tiestä, ilosta ja intohimosta. Kauniita seutuja, taloja ja tiloja. Monipuolista tekemistä ja kokemista vierailijoille.
Kaikki hyvien liikenneyhteyksien päässä.
PR-matka saatu
Loviisan SMaku ravintoloden maisteluannokset, kaikki yhdessä, tarjolla Loviisan Wanhat talot tapahtumassa Degerby Gillessä 26.8.2023 . Annokset 5 – 7 € / kpl.
Vastaa