Kokosimme pöytään nopeita ja vaivattomia kalaherkkuja. Tässä pöydässä on tarjolla jokaiselle jotakin ja kasvissyöjät huomioitiin myös!
Nämä herkut sopivat niin jouluisen pöydän alkupaloiksi, kuin pyhien lounaaksi tai illalliseksi tai vakkapa uuden vuoden aloittajaksi. Valitse tästä joulunajan suosikkisi.
Nämä määrät riittävät noin 4 – 6 hengelle pääruoaksi, alkupaloiksi ja palan painikkeiksi isommallekin sakille.
Joulusilli
4 kpl matjessillifileitä
1 granaattiomena
- Huuhdo sillifileet kylmällä vedellä ja viipaloi ne pikkupaloiksi.
- Leikkaa granaattiomena neljään osaan lautasen päällä, ettei mehu valu hukkaan. Purista lohkoista siemenet lautaselle ja poista mahdolliset valkoiset osat siementen ympäriltä.
- Lado silli ja granaattiomenan siemenet kerroksittain lasipurkkiin ja kaada mehu päälle. Granaattiomena antaa sillille raikasta makua ja ihanaa väriä. Lasipurkissaan silli on kalapöydän väripilkku. Silli säilyy jääkaapissa hyvin peitettynä joulunpyhien ajan.
”Mätivati”
Mädin sijaan hankittiin Caviartia, joka on merilevästä valmistettua perinteistä mätiä ja kaviaaria muistuttavia tuotteita. Näin kasvissyöjät pääsevät nauttimaan myös näistä mauista. Kokeile ihmeessä. Näitä on tarjolla hyvin varustetuissa marketeissa.
Porkkala
Porkkalaksi nimetty on uusi suosikki, vegaaninen ”graavilohi”, joka tehdään porkkanoista. Nyt se valmistettiin ns. sateenkaariporkkanoiden violetista versiosta. Siinä porkkana reunat ovat tumman violettisia ja keskusta tuttu oranssi. Ahkeroi porkkalaa kerralla reilumpi satsi. Se säilyy jääkaapissa mainiosti parin viikon ajan.
6 porkkanaa
1 l vettä
11/2 rkl sokeria
1 rkl merisuolaa
mausteliemi:
(1 tl savuaromia)
2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl appelsiinin mehua
1 tl suolaa
tarjoiluun dukkah-maustetta (ohje Kalaasin edellisessä postauksessa)
- Kuori porkkanat ja siivuta pitkittäin ne ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsen avulla.
- Kiehauta vesi. sokeri ja suola. Laita liemen sekaan porkkanat, kansi päälle ja anna tekeytyä noin 10 minuuttia.
- Valuta ja kuivaa porkkanat talouspaperilla. Laita ne pakastusrasiaan tai lasipurkkiin. Sekoita mausteliemen ainekset ja lisää se porkkanoiden joukkoon. Sekoittele hyvin.
- Sulje kansi hyvin ja anna maustua ainakin yön yli. Porkkala säilyy hyvin jääkaapissa joulunpyhien ajan. Tämänkin vegeherkun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen aaton kiireitä. Ripottele dukkahia porkkanoiden pinnalle ennen tarjoilua.
Savukalatahna
300 g savukirjolohta, -siikaa, tai -ahventa perattuna
1 dl vispikermaa
1 dl ranskankermaa
2 rkl tuoretta tillisilppua
1 tl suolaa
1 tl sinappia
½ sitruunan kuoriraaste ja mehu
½ – 1 rkl raastettua piparjuurta (myös valmis piparjuuriraaste käy)
- Hienonna perattu savukala haarukalla pieneksi.
- Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Kuori piparjuuri ja raasta se. Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja muut ainekset.
- Sekoita savukala kastikkeen joukkoon.
- Tarjoile tahna juuripatongin tai saaristolaisleivän pikkupalojen päällä, koristele leivät vihreillä versoilla tai tillillä ja halutessasi appelsiinin kuoriraasteella sekä kirjolohen mädillä.
Kirjolohipalat
300 g kirjolohifileetä
½ appelsiinin mehu
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
leipien päälle:
ranskankermaa
appelsiinin kuoriraastetta
pinaatinlehtiä tai muuta vihreää
seesaminsiemeniä
- Purista lohifileelle appelsiinin mehu ja ripottele suola päälle. Pakkaa filee tiukaksi paketiksi ja laita jääkaappiin graavaantumaan ainakin 4 tunniksi.
- Poista fileeltä suola ja paloittele se pikkupaloiksi. Poista paloista nahka. Tohota palojen päälle hieman väriä. Tämä onnistuu myös hyvin kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa.
- Tarjoile lohipalat saaristolaisleivän tai juuripatongin palojen päällä- Laita ensin leiville hieman ranskankermaa, pinaatinlehtiä (tai muuta vihreää), lohipalat ja seesaminsiemeniä. Lisää halutessasi vielä sitruunan tai appelsiinin kuoriraastetta päälle.
Pikkelöidyt punasipulit
Ohje löytyy Kalaasin arkistosta maaliskuu 2022 jutusta ”Kalaleipäbaarin avajaiset”.
Fenkoliperunat
6 siikliperunaa
vettä ja suolaa keittämiseen
1 pieni fenkoli
1 rkl öljyä paistamiseen
mausteliemi:
2 rkl rypsiöljyä
1 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
½ tl jauhettua fenkolia
½ jauhettua korianteria
- Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Noin 10 minuuttia riittää. Viipaloi jäähtyneet perunat.
- Poista fenkolista kovin kanta ja huonot lehtien osat. Viipaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin vihreät ”tupsut” koristeluun.
- Kuumenna öljy pannulla ja kypsennä fenkoliviipaleita käännellen noin 5 minuutin ajan. Ne saavat jäädä rapsakoiksi.
- Sekoita mausteliemen ainekset ja sekoittele ne varovasti perunoitten ja fenkolin sekaan. Nämä perunat maistuvat niin lämpiminä kuin kylminäkin.
Lisäksi pöydässä tarjottiin kylmäsavuhaukea, jota on tarjolla hyvin varustetuissa marketeissa. Kysele kauppojen kalatiskeiltä. Maku yllättää kerta kerralta ja on mainion makuinen vaihtoehto kotimaisen villikalan suosimiseen.
Saaristolaisleipää ja juuripatonkia lisättiin pöytään palan painikkeeksi.
Tarjolla myös reilusti ranskankermaa ja/tai vegaaneille sopivaa kasvisvaihtoehtoa (esim. Oatly Mat Fraice)
Loimme kalapöytäämme lämmintä tunnelmaa ja joulun kauneutta näiden yritysten tuotteilla. Liputamme myös näitä yrityksiä kestävien ja eettisten lahjojen hankintapaikoiksi. Tutustu yritysten tarinoihin ja tavaroihin.
Kaikki kuvien keraamiset astiat ovat Kouhian Leenan RaakaRå:n käsin ja rakkaudella valmistamia! Iso Roobertinkadun pajalle pääset ostoksille ennen joulua. www.leenakouhia.com
Metalliset kynttilälampetit ja puiset linnut ovat Mifukon, joka luo työpaikkoja Afrikassa, Keniassa ja Chanassa, Tansaniassa käsityöläisnaisille. Mifukon koreissa ja muissa tuotteissa yhdistyvät Afrikan perinteiset käsityötekniikat ja suomalainen muotoilu. Jokainen tuote on käsintehty ja sisältää tekijänsä nimen. Tutustu myös Mifuko Trustin avustus- naisjärjestön toimintaan, joka vahvistaa naisten asemaa ja samalla koko yhteisöjen hyvinvointia. www.mifuko.com
Tekstiilit, lautasliinat (pyyhkeet) ja värikäs viltti ovat iki-ihananan Lapuan Kankureiden Pohjanmaalla valmistamia. Tämä kutomo vaalii käsityön perinteitä ja pystyy aina uudistamaan mallistoaan suosimalla parhaita suunnittelijoita. Lapuan Kankurit kutoo ja valmistaa vastuullista designeä niin arkeen kuin juhlaan. www.lapuankankurit.fi
Vastaa