*vegaaninen*
Ruusukaali on noussut tämän syksyn ja alkutalven hitiksi. Pikkuiset, somat kaalit jalostetaan karamellisoimalla superherkuiksi. Piirakka maustuu ihanan aromikkaalla dukkahmausteseoksella, jota voit valmistaa ihan itsekin. Dukkahia on tarjolla hyvin varustetuissa marketeissa. Tämä maukas, ruokaisa piirakka sopii itsenäisyyspäivän ja joulunajan illanistujaisiin, brunssille ja viikonloppujen iloksi.
Ruusukaalipiirakka
pohja:
31/2 dl vehnäjauhoja
11/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl seesaminsiemeniä
½ tl yrttisuolaa, tavallinenkin käy
2 dl juoksevaa kasvismargariinia tai öljyä
¾ dl kaurakermaa (tai vettä)
täyte:
300 g ruusukaaleja
1 pieni punasipuli
3 rkl öljyä
1 rkl fariinisokeria (tai hunajaa)
2 tl sitruunamehua
½ tl suolaa
2 tl dukkahmausteseosta
100 g levitettävää juustomaista kavislevitettä (esim. Violife Creamy)
kasvismargariiniä tai öljyä vuoan voiteluun
- Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, seesaminsiemenet ja suola. Nypi margariini taikinaan. Sekoittele kaurakerma joukkoon. Taputtele taikinasta pieni levy ja laita se jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
- Poista ruusukaaleista kovimmat kannat ja uloimmat, huonot lehdet ja halkaise kaalit. Kuori punasipuli ja viipaloi se.
- Kuumenna öljy pannulla, pienennä lämpöä ja lisää joukkoon fariinisokeri. Lisää pannulle ruusukaalit ja punasipulit, sekoittele hyvin. Kääntele aineksia pannulla noin viiden minuutin ajan ja sekoita joukkoon sitruunamehu, suola ja dukkahmausteseos.
- Voitele halkaisijaltaan 24-26 cm:n piirakkavuoka ja levittele taikina pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Levitä pohjalle kasvisjuusto ja asettele ruusukaalit päälle.
- Paista piirasta uunin keskitasolla noin 20 – 25 minuuttia. Ruusukaalit kypsyvät näin sopivan rapsakoiksi. Piirakka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.
Dukkah
Dukkah mausteseos on kotoisin Egyptistä. Dukkah on arabiaa ja merkitsee murskaamista tai jauhamista. Egyptissä perheillä ja suvuilla on omat, salaiset dukkahreseptinsä. Dukkahin lempeän täyteläiset aromit sopivat käytettäviksi niin salaateissa, kasvisruoissa, kalan, kanan ja lihan kanssa. Se maustaa keitot ja sopii ripoteltavaksi myös annosten päälle. Kokeile dukkahia myös rapean leivän kanssa oliiviöljyyn lisättynä.
Kokeile ja yllätä dukkahia joulunajan perinteisissäkin ruoissa. Urakoi dukkahia kunnon annos kerrallaan ja anna sitä joulun parhaaksi ruokalahjaksi kauniiseen pikkupurkkiin pakattuna.
mausteseos:
½ dl korianterin siemeniä
½ dl juustokuminan siemeniä
½ dl fenkolin siemeniä
½ dl seesamin siemeniä
1 dl kuorittuja maapähkinöitä
1/2 rkl savupaprikaa
- Laita mausteseoksen ainekset uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkasta välillä, etteivät ainekset kärähdä.
- Jauha mausteet joko morttelissa tai tehosekoittimessa rouheiseksi seokseksi. Seos säilyy hyvin pienessä lasipurkissa.
Vastaa