Nyt on aika ottaa askel kohti kevätherkkuja ja nauttia parsan vihreistä aromeista. Parsat maistuvat mainiolle ruokaisen piirakan makulisänä, kylmäsavulohen kyljessä.
Tämä piiras maistuu niin brunssilla, lounaana, iltapalana kuin keväisellä retkelläkin.
Parsa-lohipiirakka
6 – 8 annosta
Taikinan voit tehdä valmiiksi edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan piiraan paistamista.
Pohja:
100 g voita (tai margariinia)
½ tl suolaa
1 dl kaurajauhoja
21/2 dl vehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä
rasvaa vuoan voiteluun
Täyte:
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl juustoraastetta (raasta juustojen jämät tähän)
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
Päälle:
noin 200 g kylmäsavulohta
noin 300 g parsaa
1/2 tl rouhittuja korianterin siemeniä
½ tl rouhittua mustapippuria
1. Paloittele voi ja jätä se huoneenlämpöön pehmenemään. Voit myös veistellä voin juustohöylällä, näin voilastut pehmenevät nopeammin.
2. Laita kulhoon voi, suola, kaura- ja vehnäjauhot ja nypi taikina sormin murumaiseksi. Sekoita vesi taikinaan.
3. Voitele noin halkaisijaltaan noin 22 cm:n irtopohjavuoka ja taputtele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita keskenään jogurtti, juustoraaste, kananmuna, suola ja pippuri. Levitä tämä täyte piirakkapohjalle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Kuori parsat sillä aikaa ja puolita ne pitkittäin. Viipaloi kylmäsavulohi. Ota piiras uunista ja asettele parsat ja kylmäsavulohi täytteen päälle kauniisti. Ripottele päälle korianterirouhe ja mustapippuri. Paista piirasta vielä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Piiras maistuu mainiosti myös kylmänä.
Juhlavan piirakasta saat, kun koristelet syötävillä kukilla, vaikkapa ihanilla orvokeilla. Piiras on myös mainio juhlatarjottava.
Vastaa