• Meistä
  • Ota yhteyttä
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kalaasi

kalareseptejä ja -vinkkejä arkeen ja juhlaan

  • Kalat
    • ahven
    • anjovis
    • hauki
    • katkarapu
    • kuha
    • lahna
    • lohi
    • made
    • muikku
    • mädit
    • nieriä
    • OSTERIT
    • rapu
    • seiti
    • siika
    • silli
    • silakka
    • simpukat
    • särki
    • taimen
    • tonnikala
    • turska
  • Reseptit
    • Arkeen
    • Evääksi
    • Juhlaan
    • Keitot
    • lasten makuun
    • Lisukkeet
  • Kalakaverit
  • Suosikit

Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss)

18.1.2010

 

Kirjolohi on Suomen kasvatetuimpia kaloja. Sitä on kasvatettu ammattimaisesti 1970-luvulta lähtien. Kirjolohta kasvatetaan perinteisten verkkoaltaiden ohella myös kiertovesijärjestelmällä, joka tapahtuu kokonaan kuivalla maalla. Verkkokasseissa kasvatusta tapahtuu niin merillä kuin sisävesilläkin. Kaikki kirjolohi ei siis suinkaan ole Itämeressä kasvatettua, toisin kuin yleensä luullaan.

Kirjolohi on norjalaisen lohen ohella suosituin kala kauppojen palvelutiskeillä. Kirjolohta myydään kokonaisena ja fileinä ja siitä valmistetaan monipuolisesti monia tuotteita, kuten kylmäsavuja ja graaveja. Kirjolohen mäti on suosittua herkkua ja onkin myydyin mäti, siian ja muikun seuratessa perässä.

Kokonainen kirjolohi toimii hyvin savustettuna. Tällöin ohut suomupinta suojaa kalaa kuivumiselta ja kala pysyy mehevänä. Isoissa kaloissa savustuksessa kannattaa tehdä aina viiltoja mahan sisälle, jotta suola imeytyy paremmin ja lopputulos olisi tasaisempi. Kokonaisen kalan voi myös laittaa uuniin kaikkine tykötarpeineen, niin koko aterian saa valmistettua yhdellä kertaa.

Kirjolohifileistä voi valmistaa monipuolisesti ruokaa. Kirjolohen makuun ovat tottuneet myös lapset.

Kannattaa myös muistaa upea Benella-kirjolohi, jonka kasvatuksesta voit lukea enemmän täältä. Kirjolohta on saatavilla lähes läpi vuoden, syksyisin kokonaista kalaa on paljon tarjolla, kun kirjolohilla on kutuaika.

 

in Kalat

Reader Interactions

Saattaisit pitää myös näistä
Muikku (Coregonus albula)
Hauki (Esox lucius)
Ahven (Perca fluviatilis)

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Kalaasi

Me, ruokatoimittaja/stylisti Jatta Heinlahti ja valokuvaaja Johanna Levomäki, haluamme tarjota blogissamme kalaherkkuja niin arkeen kuin juhlaan. Ohjeissa kuljemme kalasesonkien mukaan. Liputamme kotimaisen kalan ja vastuullisen kalastamisen puolesta.

Seuraa meitä

Arkisto

Parhaat ruokablogit

Tilaa

Saat uudet postaukset suoraan sähköpostiisi

2022 © Kalaasi
made by soulmuse